Studenten bouwen koffiewagen voor Cliniclowns & Kika

BERGEN OP ZOOM – Koffie verkopen voor het goede doel. Dat is het plan dat Paul Peeman jaren geleden al bedacht. Maar de uitwerking was lastig, want hij wilde het groots aanpakken. En daarvoor had hij een heuse koffiewagen nodig. Hij klopte aan bij het Markiezaatscollege, waar studenten Max, Pieter en Rob hem uit de brand hielpen. In hun vrije tijd bouwden de mannen het metalen frame. “Het is mooi om te kunnen helpen”, stellen zij.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Met gepaste trots laten Max uit Sint Annaland, Pieter uit Yerseke en de Rucphense Rob het stalen frame dat ze hebben gebouwd zien. Alle drie zitten ze in hun tweede jaar Technical Engineering aan het Markiezaatcollege in Bergen op Zoom, en hebben ze werktuigbouwkunde als specialisatie. Pieter laat de bouwtekeningen zien, en dat is een flinke stapel. “Ja het is veel papierwerk. Dit is in principe de basis waarmee we aan de slag zijn gegaan”, legt hij uit. “Maar het lukt natuurlijk nooit helemaal zoals het op papier staat. Zo moesten we bijvoorbeeld extra verstevigingen aanbrengen.”

In totaal werkten de mannen zo’n dertig uur aan de wagen. En dat allemaal in hun vrije tijd, voor en na de schooluren en in de tussenuren. Paul Peeman is ze dan ook enorm dankbaar. Toch blijven de mannen er bescheiden onder. “Het was voor ons heel leerzaam om te mogen maken”, stelt Max. En daar is docent Leo Stigter het mee eens. “In de opleiding zelf krijgen ze niet zomaar de kans om zoiets te maken. Ze leren hier enorm veel van. “En het is voor het goede doel”, vult Rob aan, “Dat is natuurlijk gewoon mooi.”

Paul Peeman heeft zijn idee en het verhaal wat hierachter zit bij Cobla Coating systems BV te Oudenbosch uitgelegd. Waardoor Cobla Coating systems BV het frame voor meer dan de helft heeft gesponsord in de kosten voor deze doelgroepen, en het frame tot een prachtig eindresultaat heeft gebracht. Paul Peeman is dit bedrijf erg dankbaar hiervoor.

Kika

Het doel waar Paul Peeman de koffiewagen voor wil inzetten zijn doelen in de zorg, Kika is er een van. Daarnaast gaat ook een deel van het opgehaalde geld naar de Cliniclowns. Die goede doelen koos hij ter nagedachtenis aan Sven Nesheim. Dat is het zoontje van een vriend van hem, bij wie op 7-jarige leeftijd kanker werd geconstateerd. Daar overleed hij vijf jaar later aan. “Het is gewoon de grootste nachtmerrie van iedere ouder. En als ik in die tijd dan langs ging in het ziekenhuis en de Cliniclowns langskwamen, dan zag je dat menneke weer even lachen en de realiteit vergeten. Dat vond ik zo mooi. Daarom zet ik me graag in voor deze twee goede doelen”, legt Peeman uit.

Leo Stigter, docent aan het Markiezaatscollege, vertelde het verhaal van Peeman aan zijn studenten. “We wilden Paul hier graag mee helpen, want iedereen kent natuurlijk wel zo’n situatie waarbij een ziekte zulke erge gevolgen heeft. Ik vind het heel mooi dat drie van onze studenten nu zo’n mooie bijdrage hebben geleverd.”

Planning

Peeman hoopt zijn koffiewagen eind april of begin mei af te hebben mits het financieel toelaat hij financier momenteel alles zelf, hij heeft hiervoor geen gemeentelijke subsidie en heeft nog geen sponsoren om dit goede doelen project verder te verwezenlijken, in totaal komen er 6 machines op de wagen 4 koffiemachines en 2 ijskoffiemachines/sluhspuppie op het dak komen zonnepanelen. “De koffiemachines werken dan op stroom van de panelen,boven de machines komen 6 beeldschermen te hangen om zo te laten zien waar u donatie naar toe gaat. Verders komt er nog een groot beeldscherm te hangen aan de voorzijde van de wagen waarmee Peeman beeldreclame van bedrijven/sponsoren op laat draaien om hiermee uit de kosten te komen, en wanneer de zonnepanelen even niet genoeg opwekken dan schakelt het systeem automatisch over op de aggregaat die in de Jeep zit”, vertelt Peeman trots.

Met zijn wagen wil hij op allerlei evenementen gaan staan. Koffie en thee kosten twee euro, en chocomelk, espresso, cappuccino en wiener melange 2,50 euro. een sluhspuppie 2,00 euro en een ijskoffie 3,50 euro Van ieder verkocht kopje drinken doneert Peeman 25 procent, dit wordt verdeeld over de doelen Kika, Cliniclowns en KWF zodat ieder doel dezelfde opbrengst heeft. Meer weten over de actie? Ga naar www.fietsboerke.nl/leerproject

Oud ijzer

De koffiekar is niet de eerste actie die Peeman op poten heeft gezet. Zo startte hij ruim een jaar geleden een actie waarbij hij oud ijzer inzamelde voor de goede doelen. In plaats van dat mensen met hun oud ijzer naar de milieustraat moesten, haalde Peeman het gratis op. Met die actie haalde hij al ruim duizend euro mee op. Het doneren van oud ijzer kan nog steeds ga dan naar www.metaalinzameling.nl